Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Aίλλα τυ γήναιτε;

Γάντι δακτυλογράφησης με αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο.

/!\ Η παρούσα ανάρτηση απευθύνεται σε όσους έχουν βγάλει δημοτικό. /!\ Explicit Content. Parental Advisory Needed.

AzPc mOo, ed0 k pl keRoOli i8eLa n xoCo giAutO t 8ematOolini gt eXi arXiCi n mOo ti diNi st nEvrako0linia + dN 8 ad3w g pl...!!!!

Λουστείτε τα τώρα αμόρφωτα ζωντόβολα, όπως λούζομαι καθημερινά τα πιθηκίστικα σχόλιά σας σε κάθε γωνιά του κυβερνοχώρου.

Αγροίκλις: Τρεντουλίνικη διάλεκτος της Δημιοτικής γλώσσας που χρησιμοποιείται στις κυβερνοσυνομιλίες μεταξύ αγροίκων, αγράμματων τρεντουλοεφήβων και παλιμπαιδικών μαντραχαλάδων που ποθούν διακαώς να θεωρούνται από τη μάζα "in". Τα λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας χαρακτηριστικά αυτής θα αναλυθούν εκτενώς παρακάτω.

Δημιοτική: Η τελική λύση στο πρόβλημα της διγλωσσίας. Αυξήθηκε σημαντικά το κύρος της την εποχή των γλωσσικών μεταρρυθμίσεων, καθώς ήταν η γλώσσα που μιλούσε το κοπάδι και ήταν σαφώς ευκολότερη από τη γλώσσα των λογίων. Κατάφερε να απαλλάξει σαν δήμιος τους Μπέλληνες από περιττές, αρχαΐζουσες λέξεις και φράσεις που τους έκαναν τη ζωή δύσκολη, ακολουθώντας το μοτίβο: "Πονάει χέρι; Κόψει χέρι!".

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των Αγροίκλις είναι:


α) Η χρήση αποκλειστικά και μόνο λατινικών χαρακτήρων και αραβικών αριθμητικών ψηφίων στη γραφή των λέξεων. Συνηθίζεται η χρήση του i για κάθε ήχο "ί" και του e για κάθε ήχο "έ". H αντικατάσταση των ελληνικών χαρακτήρων από τους λατινικούς ή τα αραβικά αριθμητικά γίνεται σύμφωνα με τον Κανόνα τού Υψωμένου Φαλλού.


Για παράδειγμα:

α =Τρεντουλομετασχηματισμός=> a ή 4,
β =ΤΜΣΧ=> b ή v,
γ =ΤΜΣΧ=> g ή z,
θ =ΤΜΣΧ=> th ή 6 ή 8,
ξ =ΤΜΣΧ=> x ή j ή 3,
ο =ΤΜΣΧ=> o ή 0,
ου =ΤΜΣΧ=> u ή Οο ή οΟ ή οο ή ΟΟ ή 0ο ή 00 ή 0Ο ή Ο0,
σ/ς =ΤΜΣΧ=> C ή s



β) Η αντικατάσταση των σημείων στίξης από συμπλέγματα συμβόλων.


Για παράδειγμα:

. /τελεία απλή/ =ΤΜΣΧ=> .. ή ... ή .... και πάει λέγοντας
. /τελεία πεσίματος/ =ΤΜΣΧ=> ..!! ή ...!!! ή ...!! ή ..!!! και πάει λέγοντας
; /ερωτηματικό απλό/ =ΤΜΣΧ=> ?
; /ερωτηματικό πεσίματος/ =ΤΜΣΧ=> ..? ή ..?? και πάει λέγοντας
, /κόμμα απλό/ =ΤΜΣΧ=> /ελαφρύ χτύπημα τής spacebar/
, /κόμμα πεσίματος/ =ΤΜΣΧ=> /διπλό χτύπημα τής spacebar/
... /αποσιωπητικά απλά/ =ΤΜΣΧ=> .. ή ...
... /αποσιωπητικά πεσίματος/ =ΤΜΣΧ=> .... ή ...... ή ............. ή .................. και πάει λέγοντας
! /θαυμαστικό απλό/ =ΤΜΣΧ=> !! ή !!!
! /θαυμαστικό πεσίματος/ =ΤΜΣΧ=> ..!! ή ...!!! ή ...!! ή ..!!! και πάει λέγοντας


Ο έμπειρος μελετητής θα παρατηρήσει ότι ο Τρεντουλομετασχηματισμός επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα στην τελεία πεσίματος και στο θαυμαστικό πεσίματος. Η άνω τελεία και οι άνω-κάτω τελείες χρησιμοποιούνται κάθε φορά που ο Τσακ Νόρις φιλάει ένα νεογέννητο αρμαντίλο στο μέτωπο.


γ) Τα φωνήεντα σε οποιαδήποτε συλλαβή, πέραν της πρώτης, διαγράφονται παντελώς ή αναγράφονται επιλεκτικά, σύμφωνα και πάλι με τον Κανόνα τού Υψωμένου Φαλλού. Χάριν ευφωνίας είναι πιθανό να προστεθεί μια υποκοριστική ή σουπερυποκοριστική κατάληξη στις λέξεις (για παράδειγμα -Ooli ή -OoliNi).


δ) Η αντικατάσταση του συνδέσμου "και" από τον χαρακτήρα τής πρόσθεσης "+".


ε) Ένα πλήθος άλλων ατομικών ιδιαιτεροτήτων που ακολουθούν ακλόνητα τον Κανόνα τού Υψωμένου Φαλλού.

Για την ιστορία, βέβαια, λέγεται πως τ'αγροίκλις ξεκίνησαν σαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια ψηφιακής επικοινωνίας των χρηστών που δεν είχαν στο σύστημά τους ελληνικές γραμματοσειρές. Ύστερα επεκτάθηκαν από το internet στα SMS και γενικότερα στον κυβερνοχώρο της επικοινωνίας. Ήδη άρχισε να γίνεται και προφορικά η αντικατάσταση συχνών εκφράσεων από τις αντίστοιχες τρεντουλομετασχημετισμένες τους. (Για παράδειγμα: τέλος πάντων =ΤΜΣΧ=> τέσπα).


Εγώ θα κάνω ένα βήμα παραπέρα και θα προσομοιώσω προς τέρψη και ενημέρωσή σας έναν μελλοντικό, προφορικό διάλογο στ' αγροίκλις.

-GioRg pOo C ri? /Γιόργ πού σ ρί;/
-Ep giAnn t kAnC? /Έπ Γιάνν τί κάνς;/
-Kl mwre t idia.. /Κλ μωρέ τ ίδια/
-N vgOome t vrdi n t pOom!! /Ν βγούμε τ βρδι ν τ πούμ!/
-Ni t leme t vrdi /Νι τ λέμε τ βρδι/

*Ο τονισμός των φθόγγων είναι αυθαίρετος*

Μήπως οι φράσεις μέσα στις καθέτους δε σας κάθονται καλά στ' αυτί; Τυροβλαχοφέρνουν; Αγχωθήκατε, λατινίζοντες τσομπαναρέοι;

Ναι, αγχωθήκατε, όπως και αρκετοί άλλοι, όταν διαπίστωσαν αυτό που μόλις παρατηρήσατε και τελικά αποφάσισαν τρομοκρατημένοι να γυρίσουν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το πληκτρολόγιο στα ελληνικά. Ήταν περήφανοι. Τώρα έγραφαν αγροίκλις με ελληνικούς χαρακτήρες.

Σιγά-σιγά τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας ηλιθιότητας άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια, με πρώτο και κύριο την ανορθογραφία. Θα αναρωτηθεί, ίσως, ο αναγνώστης αν υπάρχει όντως κάποιος σημαντικός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να γράφουμε ορθογραφημένα, αλλά εγώ θα του λύσω άμεσα την απορία με μια προσομοίωση διαλόγου ανάμεσα σε έναν πρώην χρήστη των αγροίκλις και σε έναν καλό γνώστη τής ορθογραφίας.

*Μέσα σε καθέτους θα αναγράφεται η ορθογραφημένη φράση*

-Ελα Μαρια τι γινετε; /Έλα, Μαρία, τι γίνεται;/
-Γεια! Μια χαρά. Εσύ;
-Κλ μωρε κανω παιδακια στ φουρνο /Καλά μωρέ, κάνω παϊδάκια στον φούρνο./
-Κάνεις παιδάκια στον φούρνο;
-ΛΟΛ!! Οχι κλ παιδακια κανω!! Εσυ; /*Γελώντας* Όχι καλέ, παϊδάκια κάνω! Εσύ;/
-Εγώ κάθομαι εδώ και βλέπω τηλεόραση.
-Κ εγω εβαλα μεσημεριανα στ ΝΕΤ. ειδες τελικα? τ πιανο. /Κι εγώ έβαλα μεσημεριανά στη ΝΕΤ. Είδες τελικά; Το πιάνω./
-Τι πράγμα; Ποιο πιάνο;
-Τ πιανο τ καναλι!! /Το πιάνω το κανάλι!/
-Εννοείς το πιάνεις; Ε πώς να καταλάβω..
-Δν κτλβ το σχολειο σ!! /Δεν κατάλαβα το σχόλιό σου!/
-Τι σχέση έχει το σχολείο μου;
-ΛΟΛ!! Αστο δε μπορουμε να κτλβουμε τι λεμε!! Αχ να κ ο καλος μ!! ηρθε!! /*Γελώντας* Άσ' το, δε μπορούμε να καταλάβουμε τι λέμε! Αχ, να κι ο καλός μου! Ήρθε!/
-Ο κάλος σου;
-ΛΟΛ!! Ξεκωλα μη με πειραζεις ρι!! /*Γελώντας* Ξεκόλλα, μη με πειράζεις!/
-Ξέκωλα; Αυτές στο μεσημεριανό λες;
-Τέσπα!! Εδωσα φυσικη σμρ με τ Νικη!! Στ πρωτο θεμα ελεγε θεωρειστε λεπτες σφαιρικες επιφανειες και κατσε ν δω τ αλλο εγραφε ν σ πω!! /Τέλος πάντων! Έδωσα φυσική σήμερα με τη Νίκη! Στο πρώτο θέμα έλεγε: "Θεωρήστε λεπτές σφαιρικές επιφάνειες" και κάτσε να δω τι άλλο έγραφε για να σου πω!/
-Εσύ και η Νίκη θεωρείστε λεπτές σφαιρικές επιφάνειες; Την κυτταρίτιδα στον κώλο σας δεν την είδαν;

[Και το βιολί βιολάκι.]

Αφού δε διαφωνείτε πια στην απαραίτητη χρήση της ορθογραφίας, θα σας παρακαλούσα να κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε σε αυτό το link ( http://www.kybernografoi.gr/passages/spell.html ) για να θυμηθείτε ξανά τα στοιχειώδη της ορθής γραφής κειμένων. Αυτό θα είναι εγγυημένα το πρώτο σας βήμα προς την επιτυχία. (Η εγγύηση δεν καλύπτει άτομα με εκ γενετής ή επίκτητη παράλυση των κάτω άκρων.)


Εδώ, λοιπόν, θεωρώ ότι εκτέλεσα το χρέος μου απέναντί σας. Έκανα μια παραδειγματική ανασκόπηση της ορθογραφίας για να αποφευχθεί η ορθοσκόπηση της αναγραφής.

Βρισκόμαστε στο πεδίο μάχης ενός πολέμου μυαλών και ο καλύτερος τρόπος να πάρουν οι αντίπαλοι θετικό αποτέλεσμα είναι να κάψουν τα εφόδιά μας. Και, πιστέψτε με, το άχυρο αρπάζει εύκολα.

Σας προειδοποίησα, σας συμβούλεψα και ευελπιστώ ότι θα με ακούσετε και θα εντρυφήσετε βαθύτατα στα λόγια μου, γιατί αν ήθελα να τα αγνοήσετε θα τα έγραφα σαν υποπαράγραφο σε κάποια άδεια χρήσης EULA. Αν τα παραβλέψετε θα πάρω τα βουνά. Και δεν είμαι διόλου διατεθειμένος να τα επιστρέψω.

(σ.σ. Άδεια χρήσης EULA: Πολυσέλιδο κατεβατό που εμφανίζεται στην αρχή της εγκατάστασης ενός νέου προγράμματος, το οποίο ο χρήστης πηδάει διπλοπεταλιάζοντας το κουμπί "I accept" και στο οποίο συμπεριλαβάνεται συνήθως κάποιο καταστατικό πώλησης της ψυχής του στον διάολο. Λέγεται πως ο Τσακ Νόρις έχει διαβάσει κάθε τέτοια άδεια στον πλανήτη.)


Και να θυμάστε, aZpOoliNia, ότι η αξία της ορθογραφίας είναι καθαρά ετυμολογική. "Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει" λέει η παροιμία και θα πρέπει να υποτάξουμε πρώτα τη γλώσσα μας για να αλλάξουμε από κοπάδι σε κοπίδι. Δυο λέξεις που διαφέρουν μονάχα σε ένα φθόγγο.


Μέχρι τότε όμως:

Ορθώς οι "μάντρες" γράφονται με "άντρες".




T leme.....!!! LOL....!!!

9 σχόλια:

  1. Το βασικότερο που δεν αναφέρεις, αν μαθαίνουμε να γράφουμε greeklish, σε όοοολη την εφηβική μας ηλικία εώς και αργότερα(βλέπω ενηλίκους που γράφουν greeklish), το βασικότερο, πώς στο διάτανο θα γράψουν ένα καταστατικό στον υπολογιστή;;; Που δεν δέχεται ο διευθυντής μας greeklish, αλλά...ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ελληνικά; Τι σκατά ορθογραφία θα γράψουμε;


    Το βασικότερο :Ρ

    Φοβερός! Again! ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "βλέπω ενηλίκους που γράφουν greeklish"

    Σαφώς, αγαπητή Walker. Ανήκουν στην κατηγορία των παλιμπαιδικών μαντραχαλάδων που ποθούν διακαώς να θεωρούνται από τη μάζα "in".

    Εξάλλου ισχύει και η παροιμία: "Άνθρωπος αγράμματος; Ξύλο απελέκητο." Άρα ούτε για πάσσαλοι στα χωράφια δε κάνουν οι προαναφερθέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pFfFfFf........eiC.k0bl3Xik0cCcCcCc.......
    Χαχαχαχ γαματη η αναρτηση!
    Επισης εγω ηξερα απο την χρονια μελετη μου οτι 4=ψ =/
    ΚΑΜ ΟΝ ΒΑΛΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!
    Αναρωτιεμαι ρε πουστη μου ποτε θα περασει αυτη η μοδα.=|

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι να πει κανεις!! η μαλακια-της μαλακιας-τη μαλακια-την μαλακιαν-ω μαλακια

    πεστα βρε φαλκον!!!

    -sicx-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Irin0o0ola eim pl k0ble3ik0oliCcCcC και θα συνεχίσω να είμαι μέχρι να καταλάβουν όλοι αυτή τη φράση:

    "και θα πρέπει να υποτάξουμε πρώτα τη γλώσσα μας για να αλλάξουμε από κοπάδι σε κοπίδι. Δυο λέξεις που διαφέρουν μονάχα σε ένα φθόγγο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερό!!!
    Πολύ γέλιο... :)
    Πραγματικά έχεις απίστευτο λόγο και τα λες πολύ ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, siwS!

    Παλεύω, όπως μπορώ, για την αφύπνιση του Μπέλληνος. =D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ax0ax0a0x0a plu 0reo keimenakiz!
    Είχα ασχοληθεί και εγώ με το συγκεκριμένο θέμα και έχω μάθει να τα αποκρυπτογραφώ πλέον! Βέβαια, πολλές φορές δεν είναι απλά greeklish αλλα συνδιάζονται με ελληνικούς χαρακτηρες kαi to αpotεlεcmα εinαι kαp0c εtci. Επίσης χρησιμοποιούνται κάποιοι ιδιωματισμοί όπως πχ papao ce=σ'αγαπώ
    Είχα γράψει και γω ενα κείμενο στο οποίο έλεγα πως μπορείτε να μάθετε αυτά που εσείς αποκαλείτε αγροικλις και εμείς εδώ καρκινιάρικα (εμπνευσμένο απο ένα γκρουπ στο facebook)
    Κανονες:
    1. Παντου C αντι για s
    πχ: geia Cou, kCerw, tha Cou pw κλπ.
    2.Παντου o0 αντι για ου και 0 αντι για ο
    geia Co0, kCer0, tha Co0 p0 κλπ.
    3.Παντου y αντι για γ
    yeia Co0, kCer0, tha Co0 p0, ymt!
    4. 9 ή 6 για θ.
    9eleiC C0k0lata? 6el0 na Co0 p0! 6a me kaneiC 0wn?
    5. 2 αντι για Ζ. eic i 20i mo0!
    6. εχουν και μερικους ιδιωματισμους οπως το papao ce=ce azp=σ'αγαπω
    mwe mwe= μωρε μωρε
    xa0x0a0x0a0xa= χαχαχααχ
    και παει λεγοντας!
    Azp mo0o0o0o, 6l0 na C p0 p0C Ce halit0 po0 uparheiC yt Ce papa0 pl pl pl! xa0ax0a0x0a m0aki mo0!
    Αυτο ειναι original κειμενο παρμενο απο τετοιο παιδακι. Ετσι να γραφετε και σεις απο δω και περα!
    ελάτε όλοι να 2ino0me trendo0liaTiKa Pai2aKia! xax0a0x0ax!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστός. Μάλλον θα χρειαζόταν κι ένας αντίστοιχος αλγόριθμος για να διδάξει τους πιθηκοχρήστες των αγροίκλις το πως να γράφουν σαν άνθρωποι, Ανώνυμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τζιτζικοκραύγασε τώρα που μπορείς. Ο τελευταίος αναγνώστης που έκανε αρνητικό σχόλιο ήταν ο Ακέφαλος Καβαλάρης. Αν και τότε ήταν σκέτο Καβαλάρης.