Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέχει εξέχουσα θέση στον Ελληνικό και διεθνή χώρο χάρη στο ερευνητικό έργο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της και στην υψηλή στάθμη των σπουδαστών και αποφοίτων της.
Η εξέχουσα θέση του ΕΜΠ στα 200 καλύτερα ιδρύματα του κόσμου είναι:
Είναι. Τέλος . & -
http://www.timeshighereducation.co.uk/hybrid.asp?typeCode=438
Από το Times Higher Education
Το αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών συνδυάζει με γόνιμο τρόπο ένα ευρύ σύνολο περιοχών της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρονική, ο αυτόματος έλεγχος και η ενέργεια. Η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στις μέρες μας βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στη δημιουργική συνεισφορά των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών. Η καθολική διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή μας διευκολύνει την καθημερινότητά μας και δίνει νέες διαστάσεις στον ρόλο του μηχανικού δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικής ευθύνης
Δε συγκρίνεται, σαφώς, με το εύρος που θα αποκτήσουν οι φοιτητές τελειώνοντας (δυνητικά) τη σχολή. Για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τους τομείς που εντέχνως απέκρυψαν οι συντάκτες του κειμένου:
Δεύτερο εξάμηνο
Τρίτο εξάμηνο
Διαφορικές Εξισώσεις,
Φυσική ΙΙΙ, (+ εργαστήριο)
Πιθανότητες & Στατιστική,
Μηχανική Στερεού,
Αριθμητική Ανάλυση,
Ηλεκτροτεχνικά Υλικά,
Ηλεκτρικές Μετρήσεις (+ εργαστήριο)
Στατιστική ανάλυση: 71,42% Φυσικομαθηματικά
Τέταρτο εξάμηνο
Μιγαδικές & Μερικές Διαφορικές, (πάλι δύο σε ένα)
Επιστήμη Υπολογιστών,
Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Α,
Ηλεκτρονική Ι,
Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες , (+ πραγματικό εργαστήριο)
Σήματα & Συστήματα,
Διακριτά Μαθηματικά - Φυσική ΙV - Μετρήσεις ΙΙ (+εργαστήριο) - Αξιοπιστία Συστημάτων,
Αγγλικά,
Στατιστική ανάλυση: 37,5% Φυσικομαθηματικά, 12,5% Γενικών γνώσεων
Πέμπτο εξάμηνο
Αρχιτεκτονική Υπολογιστών,
Θεωρία Δικτύων,
Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Β,
Βιομηχανική & Εργαστηριακή Ηλεκτρονική,
Εισαγωγή στον Αυτόματο Έλεγχο,
Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας,
Στοχαστικά Συστήματα & Τηλεπικοινωνίες
Στατιστική ανάλυση: 28,57 Φυσικομαθηματικά
Με λίγα λόγια τα πρώτα 5 εξάμηνα (απασχόλησης καθηγητών του ΣΕΜΦΕ) στους ΗΜΜΥ θα θυμίζουν έναν γυμνό ισορροπιστή που ακροβατεί πάνω σε ένα δάσος από χοντρούς και ψηλούς καλοακονισμένους πασσάλους. Ένα λάθος βήμα και [χλουπ] ο ακονισμένος κορμός μόλις πέρασε στο παχύ έντερο του ανυποψίαστου φοιτητή. Γι' αυτό εξάλλου λέγονται εξαμηνα "κορμού".
Μόλις ο φοιτητής της σχολής ΗΜΜΥ τελειώσει φαινομενικά την ύλη της ΣΕΜΦΕ στα πρώτα 5 εξάμηνα των σπουδών του, θα του αποδοθεί ένα χαρτί μεγέθους Α0 με την απεικόνιση των απ'αυτών του Τσακ Νόρρις και μαζί ο τίτλος του επίτιμου Αμελετητοκουβαλητή. Με αυτό το προσόν στο οπλοστάσιό του θα συνεχίσει να παλουκώνεται ακάθεκτος για άλλα 4 εξάμηνα μαθημάτων κατεύθυνσης με υλικά που θα επιλέξει ο ίδιος με τη βοήθεια του Σεφ, επιλέγοντας τη σαλάτα του ψιλοκομμένη αν το επιθυμεί, και ολοκληρώνοντάς την με ένα ντρέσινγκ της επιλογής του.
Η Σχολή Η.Μ.Μ.Υ. διατηρεί μια παράδοση προσέλκυσης εξαίρετων
σπουδαστών, στους οποίους προσφέρει υψηλής
ποιότητας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, με έμφαση στις
επιστημονικές αρχές που δημιουργούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι σπουδαστές
μας αποκτούν τη γνώση και την ικανότητα μάθησης που θα τους επιτρέψουν στη
συνέχεια να συμβάλουν με πρωτοποριακό τρόπο στην ανάπτυξη και στην έρευνα.
*Διατηρούσε μέχρι που τους αποκαλύφθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών*
*Υψηλής ποιότητας προπτυχιακές σπουδές σε έναν άρτια δομημένο, μη-ευκλείδειο χώρο με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό από την ACME.*
Υπόψιν, το πρώτο πραγματικό εργαστήριο, σε άμεση σχέση με τον τομέα του ΗΜΜΥ, που θα πραγματοποιηθεί, θα είναι αυτό των Τηλεπικοινωνιών του 4ου εξαμήνου.
Σε αυτό, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα εργαστήρια του κορμού, οι φοιτητής θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω στις κάμπιες του είδους proserpinus proserpina και αν είναι τυχερός θα παρακολουθήσει το θαύμα τής μεταμόρφωσής τους σε ανθρωποειδείς εργαστηριακούς βοηθούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του μαθήματος αποκάλυψε ότι δέχτηκε πιέσεις να κλείσει το χρηματοβόρο εργαστήριο και να κάνει το μάθημα των Τηλεπικοινωνιών σε ένα τρίωρο θεωρίας σε αμφιθέατρο, όπως εξάλλου αρμόζει στο ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας.
Φαντάζομαι ότι τα λεφτά που πηγαίνουν στο εργαστήριο αφαιρούνται από τις Αγνώστου Κατάληξης Μίζες, οπότε οι πιέσεις που δέχτηκε ο καθηγητής ήταν στα πλαίσια της Βασικής Ελληνικής Οικονομικής Αρχής και άρα απολύτως θεμιτές.
Τώρα ας δώσουμε μερικούς σύντομους ορισμούς για τις άγνωστες λέξεις που συναντήσαμε στο κείμενο:
Ε.Μ.Π. = Εδώ Μας Πασσαλώνουν
Η.Μ.Μ.Υ. = Ήμουν Μαζοχιστής Με Υπογραφή
Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. = Σουβλατζής Επαγγελματίας Με Φιλολογική Έφεση
Αγνώστου Κατάληξης Μίζες = Σημειακές ιδιομορφίες στις οποίες καταλήγει το χρηματικό πλεόνασμα των κρατικών και ιδιωτικών επιχορηγήσεων σε κάθε ίδρυμα και επιχείρηση που υπάγεται στο δημόσιο φορέα.
Βασική Ελληνική Οικονομική Αρχή = Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μίζας με το μικρότερο δυνατόν πολιτικό κόστος.Κλείνοντας αυτή τη σύντομη, δυσφημιστική ανάρτηση θέλω να παραθέσω έναν μικρό διάλογο που έγινε πριν λίγο καιρό με έναν καθηγητή της ΣΕΜΦΕ (και καλά κατά κόσμον "σχολής εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών"):
- Μπορείτε να γράψετε τα ενδιάμεσα στάδια της επίλυσης μεταξύ των δεδομένων
και του αποτελέσματος; Έτσι που τα γράφετε δεν καταλαβαίνουμε τίποτα.- Εδώ είμαστε μηχανικοί, όχι φιλόλογοι για να γράφουμε εκθέσεις.
- Βασικά εμείς είμαστε μηχανικοί. Εσύ είσαι σεμφίτης.
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.